• خانه
  • فولاد
  • فلزات
  • معدن
  • بورس و بازار
  • بین الملل
  • ارتباط با ما
  • معرفی شرکتها
Friday , May 09 , 2025 | 19 اردیبهشت 1404
صفحه نخستاخبارکلافی سردرگم در ساختار سنتی معادن

گفتگو

  • ذخایر معدنی کشور بیش از 55 میلیارد تن برآورد می‌شود

    ذخایر معدنی کشور بیش از 55 میلیارد تن برآورد می‌شود

  • فرسودگی ناوگان معدنی، تهدیدی برای ارتقای بهره‌وری

    فرسودگی ناوگان معدنی، تهدیدی برای ارتقای بهره‌وری

  • ظرفیت‌ معادن در کشور بسیار بالاست

    ظرفیت‌ معادن در کشور بسیار بالاست

  •  استفاده از ظرفیت‌های تولید داخل متناسب با توان کمی و کیفی

    استفاده از ظرفیت‌های تولید داخل متناسب با توان کمی و کیفی

  • ۱۴۰۰، سال عدم قطعیت‌ها

    ۱۴۰۰، سال عدم قطعیت‌ها

  • کارنامه درخشان «ومعادن» و برنامه های روشن پیش رو

    کارنامه درخشان «ومعادن» و برنامه های روشن پیش رو

  • نحوه تقسیم سود در زنجیره فولاد عادلانه نیست

    نحوه تقسیم سود در زنجیره فولاد عادلانه نیست

  • مسدودیت معادن غنی از سوی نهادها و اشخاص

    مسدودیت معادن غنی از سوی نهادها و اشخاص

  • چشم‌انداز مبهم صنعت فولاد در سال 1401

    چشم‌انداز مبهم صنعت فولاد در سال 1401

  • عوارض نسخه مجلس برای جلوگیری از خام‌فروشی نیست

    عوارض نسخه مجلس برای جلوگیری از خام‌فروشی نیست

  • تولید رانت برای عده‌ای خاص

    تولید رانت برای عده‌ای خاص

  • پروژه تحول زمین‌شناسی با هدف ایجاد تحرک و پویایی در مجموعه‌های دانش‌بنیان

    پروژه تحول زمین‌شناسی با هدف ایجاد تحرک و پویایی در مجموعه‌های دانش‌بنیان

  • ورود شرکت‌های معدنی به حوزه نفت و گاز به اقتصاد لطمه می زند

    ورود شرکت‌های معدنی به حوزه نفت و گاز به اقتصاد لطمه می زند

  • مهندسی عرضه از سوی برخی فولادسازان

    مهندسی عرضه از سوی برخی فولادسازان

  • هیچکس برای سرمایه‌گذاری در زغال‌سنگ پیش‌قدم نمی‌شود

    هیچکس برای سرمایه‌گذاری در زغال‌سنگ پیش‌قدم نمی‌شود

  •  اساس تولید در چادرملو، تکیه بر دانش‌ روز است

    اساس تولید در چادرملو، تکیه بر دانش‌ روز است

  • کاهشی سرمایه گذاری در ۵ هزار و ۵۰۰ معدن

    کاهشی سرمایه گذاری در ۵ هزار و ۵۰۰ معدن

  • بهبود وضعیت معادن در گرو توافق برجام

    بهبود وضعیت معادن در گرو توافق برجام

در بررسی اثرگذاری شتاب‌دهنده‌های معدنی مطرح شد:

کلافی سردرگم در ساختار سنتی معادن

کلافی سردرگم در ساختار سنتی معادن

کیوان جعفری طهرانی، تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی صنعت فولاد، راه‌اندازی نخستین استارت‌آپ شتاب‌دهنده در حوزه معدن را مثبت قلمداد می‌کند اما موفقیت و پیشرفت آن را در گرو حمایت نهادهای مختلف عنوان می‌کند.

چندی پیش از اولین استارت‌آپ شتاب‌دهنده در حوزه معدن و صنایع معدنی که حاصل سرمایه‌گذاری و تلاش هلدینگ صدر تأمین است با حضور معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری رونمایی شد. اگرچه در این زمینه تبلیغات گسترده‌ای به عمل آمد اما بسیاری معتقدند زیرساخت‌های فعالیت چنین طرح‌هایی هنوز در کشور فراهم نیست و فرهنگ‌سازی مناسبی برای آن صورت نگرفته است. در این زمینه با کیوان جعفری طهرانی، تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی صنعت فولاد به گفت‌وگو نشسته‌ایم که نظر موافقی در این زمینه دارد و گزیده‌ای از آن را در ادامه از دیده می‌گذرانید.

برخی کارشناسان عقیده دارند در حوزه معدن که یک صنعت سنتی است و سازوکار مشخصی هم دارد، فعالیتی با عنوان «شتاب‌‌دهنده» معنا ندارد و عملا به دلالی ختم می‌شود. آیا با این موضوع موافقید؟

هر فعالیت نوینی که با علم روز جلو برود، تا فرهنگ‌سازی شود و در جامعه جا بیفتد، نیاز به زمان دارد. با وجود این‌که تاریخچه آغاز استارت‌آپ‌ها به حدود ۵۰ سال قبل باز می گردد ولی فرهنگ همه‌گیری استارت‌آپ‌ها در دنیا کمتر از ۲۰ سال است که آغاز شده که همین فرهنگ هم برای جا افتادن به زمان احتیاج داشت. بنابراین، نخستین چیزی که این نوع فعالیت‌ها نیاز دارند، زمان است.

همان‌طور که اشاره کردید، فعالیت‌های حوزه معدن و متالوژی هنوز به صورت سنتی هستند؛ چراکه در بازاریابی، فروش و حتی فعالیت‌های اکتشاف و استخراج، نتوانسته‌ایم با شرایط روز بازار خود را انطباق دهیم. از عمده دلایل آن می‌توان به تحریم‌ها اشاره کرد، به‌خصوص تحریم‌های پس از برجام که ضربه بسیار شدیدتری به این حوزه وارد کردند؛ به‌این دلیل که وقتی مشکلی را از میان برمی‌داریم و مجدد با آن مواجه می‌شویم، تاثیر منفی بیشتری خواهد داشت. ما پیش از برجام چین را به عنوان یک شریک تجاری خوب کنار خود می‌دیدیم اما در دوران برجام که به سمت شرکت‌های اروپایی در حوزه معدن، صنایع معدنی و متالوژی رفتیم و توجه‌مان به چین کمتر شد، باعث شد چینی‌ها از ما دلگیر شوند و همکاری‌های تجاری خود را کمرنگ کرده و در طرح جهانی و مبتکرانه خود – یعنی همان طرح یک جاده، یک کمربند – که همان جاده جدید ابریشم است، ما را منزوی کنند. هم اکنون نیز چین با احتیاط نسبت به خرید مواد معدنی و فولاد از ایران اقدام می‌کند و محصولات ایرانی دیگر اولویت خرید طرف‌های چینی نیستند.

یکی دیگر از موضوعاتی که در مورد استارت‌آپ‌ها باید به آن دقت کنیم، این است که نه‌تنها در ایران، بلکه در تمام دنیا درصد قابل توجهی از این شرکت‌ها و پروژه‌ها در همان شش‌ماه یا یک سال اول به علت مسائل مالی با شکست مواجه می‌شوند، چراکه جامعه آماده پذیرش آن‌ها نیست و فرهنگ آن هنوز جا نیفتاده است. با این حال، راه‌اندازی چنین پروژه‌ای آن هم در حوزه‌ای سنتی مانند معدن و صنایع معدنی لازم بوده و هست، به‌خصوص که مجموعه بزرگی مانند هلدینگ صدر تأمین در پشت پرده این شتاب‌دهنده قرار دارد.

نقدینگی را می‌توان یکی از بزرگ‌ترین مسائل پیش روی کسب‌وکارهای نوپا قلمداد کرد. ما راه‌های مختلفی برای تامین مالی نقدینگی در این حوزه داریم که از جمله آن‌ها می‌توان به Crowd funding یا بودجه جمعیت که به صورت سبدگردانی، پول مورد نیاز برای انجام یک پروژه استارتاپی را تامین می‌کنند، اشاره کرد. این امر در دیگر کشورها بسیار معمول است و حتی به صورت برون‌مرزی نیز اتفاق می‌افتد اما متاسفانه در کشور ما به دلیل تحریم‌ها این مساله مقدور نیست که برای راه‌اندازی یک کسب‌وکار فناورانه و نوپا درخواست پول از منابع خارجی کنیم؛ در صورتی که این روش در کشورهای معدن‌خیز دنیا از جمله استرالیا، آفریقای جنوبی و حتی هندوستان هم جا افتاده است. امروزه هندوستان در زمینه استارتاپ‌های معدنی جزو کشورهای پیشرفته به شمار می‌رود؛ به‌طوری‌که حتی توانسته از چین هم پیشی بگیرد که دلیل این موضوع تعدد تحصیل‌کرده‌های این کشور در حوزه فناوری اطلاعات (IT) است. ما می‌توانیم با استفاده از تجربیات این کشور که رابطه تجاری خوبی هم با ما دارند، در این راه قدم بگذاریم تا از آزمون و خطاهایی که می‌توانند ما را با شکست مواجه کنند، دوری کنیم.

یکی از مزایای همکاری با هندوستان در این زمینه این است که حقوق و دستمزد مهندسان خلاق آن‌ها که در حوزه کسب و کارهای نوپا فعالیت دارند، پایین‌تر از نرخ‌های جهانی است و ما می‌توانیم از آن‌ها در تیم‌ورک‌ها (کارهای گروهی) خود، به صورت مجازی بهره بگیریم. شخصا تجربه خوبی در رابطه با تهیه فایل‌های سخنرانی و پاورپوینت‌ها مبتنی بر اینفوگرافیک در کنفرانس‌های خارج از کشور مربوط به معدن و صنایع معدنی و فولاد داشته‌ام و شاید بتوان گفت از ۱۵۴ کنفرانس بین‌المللی خارج از ایران که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ سخنران بوده‌ام، حدود ۲۵ درصد فایل‌های سخنرانی به‌روز خود را از تجربه کارشناسان IT هندی استفاده کردم که در تمامی موارد پیش از آن هم حضوری ندیده بودمشان و به صورت ویدئوکنفرانس ‌ارتباط داشتیم. ما می‌توانیم از شتاب‌دهنده‌ها، استارت‌آپ‌ها و متخصصان هندی در کنار متخصصان ایرانی در این زمینه استفاده کنیم تا درصد ریسک را پایین بیاوریم.

یک استارت‌آپ شتاب‌دهنده معدنی عملا چه خدماتی می‌تواند ارائه دهد؟

محیطی که یک استارت‌آپ ایجاد می‌کند باعث می‌شود تا تمرکز کار از یک شرکت بزرگ برداشته شده و بر دوش شرکت‌های متعدد کوچک‌تر قرار داده شود که لزوما قرار نیست همه آن‌ها هم شرکت حقوقی باشند و گروه‌های کاری خاص بصورت حقیقی می‌توانند دور هم جمع شده و کار را جلو ببرند. در حوزه معدن هم وضعیت به همین شکل است و شرکت‌های استارت‌آپی می‌توانند با فعال کردن معادن کوچک‌مقیاس، حرکت بزرگی را رقم بزنند و این شائبه که این استارت‌آپ‌ها منجر به دلالی خواهند شد را از میان ببرند، چراکه آن‌ها صرفا محدود به خرید و فروش معدن و مواد معدنی نیستند و همان‌طور که در دنیا به‌خصوص فرانسه دارای استارت‌آپ‌هایی در حوزه اکتشاف و استخراج هستند، ما نیز می‌توانیم در این زمینه قدم برداریم.

آیا بستر فعالیت چنین استارت‌آپ‌هایی در کشور فراهم است؟

طبیعتا زیرساخت‌ها برای اجرای چنین پروژه‌ای در کشور فراهم نیست اما بالاخره باید از یک جایی شروع کرد؛ اگر این پروژه توسط یک بخش خصوصی اجرا شود، به دلیل کمبود نقدینگی با شکست مواجه خواهد شد اما از آنجا که این شتاب‌دهنده از حمایت سازمان‌هایی از جمله تهیه و تولید مواد معدنی، ایمیدرو و سرمایه‌گذاری صدر تامین قرار گرفته و می‌گیرد، شانس موفقیت بسیار بیشتری دارد و باید حمایت‌ها را افزایش دهیم تا در کشور جا بیفتند و فرهنگ‌شان نهادینه شود.

کلافی سردرگم در ساختار سنتی معادن.
کد : 903
گروه : معدن
تاریخ : 5 سال پیش
پرینت
کپی لینک کوتاه

برچسب ها

اخبار فولاد
فولاد
شتاب دهنده
استارتاپ
معدن
صنایع معدنی

دیدگاه

دیدگاه

  • لزوم بازنگری در سیاست‌های ماشین‌سازی بخش معدن

    لزوم بازنگری در سیاست‌های ماشین‌سازی بخش معدن

    محمدرضا بهرامن- رئیس خانه معدن ایران
  • بخش معدن در بودجه ۱۴۰۱

    بخش معدن در بودجه ۱۴۰۱

    محمدرضا بهرامن _ رئیس خانه معدن ایران
  • مشت خودرو نمونه خروار صمت نیست...

    مشت خودرو نمونه خروار صمت نیست...

    مجتبی توانگر- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی
  • رواج سیاست اقتصاد پیشبینی ناپذیر

    رواج سیاست اقتصاد پیشبینی ناپذیر

    پیمان مولوی- رئیس کمیته اقتصاد خانه معدن ایران
  • عوارض صادراتی فولاد، تقابل با محدودیت اما بی منطق

    عوارض صادراتی فولاد، تقابل با محدودیت اما بی منطق

    ولید هلالات- کارشناس اقتصادی
  • قابلیت های قرارداد« لیسانس استفاده از علامت تجاری»

    قابلیت های قرارداد« لیسانس استفاده از علامت تجاری»

    محمدجواد حاجی حسینی- معاون حقوقی و امور مجلس وزارت صمت
  • چهار گام برای تحقق انقلاب معدنی

    چهار گام برای تحقق انقلاب معدنی

    سجاد غرقی-نایب‌رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران
  • تیتر اخبار
  • نقشه سایت
  • آر اس اس
  • درباره ما
  • تماس با ما

تمامی حقوق این سایت محفوظ و متعلق به پایگاه اخبار فولاد می باشد.
طراحی سایت، برنامه نویسی و پشتیبانی : ارتباط رسانه
فعال سازی باسا کارت بازنشستگان فولاد مبارکهافزایش قیمت سیمان امروزقیمت سیمان سامان غربایمان عتیقیهمسان سازی حقوق بازنشستگان فولاد کی اجرا میشودجدول همسان سازی حقوق بازنشستگان فولادافزایش سرمایه 100 درصدی فولادنتایج آزمون پیشگامان افق کرمانافزایش حقوق بازنشستگان صندوق فولادنتایج ازمون استخدامی معدن سنگان خوافزنجیره فولاد کردستانافزایش سرمایه وسدید در سال ۹۹افزایش سرمایه وسدیداخبار بازار فولاد ایراناخبار فولاد بورساخبار فولاد ایراناخبار صنعت فولاداخبار قیمت فولادقیمت جهانی فولاداخبار فولاد مبارکهاخبار فولاد مبارکه بورسگهر زمینپوریانی گهر زمینزمان واریز سود مجمع فولادوزارت صمتگزینه وزارت صمترزم حسینی وزارت صمتقیمت ورق مسمجمع سیتافاز دوم فولاد کاوه جنوبقیمت فوب خلیج فارسسعید بزرگی صبا فولادسعید بزرگیهپکوهپکوهپکوهپکوافزایش سرمایه کاماترامپ مازندرانسهام اپال پارسیان.وداع فولاد با بورس کالاخبرفولاداخبار فولادثبت رکورد جدید تولید در ناحیه فولاد و آهن سازی فولاد مبارکهتیتریک