• خانه
  • فولاد
  • فلزات
  • معدن
  • بورس و بازار
  • بین الملل
  • ارتباط با ما
  • معرفی شرکتها
Tuesday , Jul 01 , 2025 | 10 تیر 1404
صفحه نخستاخبارتفکر جزیره‌ای معادن؛ سرنوشت ذوب‌آهن را به خطر می‌اندازد

گفتگو

  • ذخایر معدنی کشور بیش از 55 میلیارد تن برآورد می‌شود

    ذخایر معدنی کشور بیش از 55 میلیارد تن برآورد می‌شود

  • فرسودگی ناوگان معدنی، تهدیدی برای ارتقای بهره‌وری

    فرسودگی ناوگان معدنی، تهدیدی برای ارتقای بهره‌وری

  • ظرفیت‌ معادن در کشور بسیار بالاست

    ظرفیت‌ معادن در کشور بسیار بالاست

  •  استفاده از ظرفیت‌های تولید داخل متناسب با توان کمی و کیفی

    استفاده از ظرفیت‌های تولید داخل متناسب با توان کمی و کیفی

  • ۱۴۰۰، سال عدم قطعیت‌ها

    ۱۴۰۰، سال عدم قطعیت‌ها

  • کارنامه درخشان «ومعادن» و برنامه های روشن پیش رو

    کارنامه درخشان «ومعادن» و برنامه های روشن پیش رو

  • نحوه تقسیم سود در زنجیره فولاد عادلانه نیست

    نحوه تقسیم سود در زنجیره فولاد عادلانه نیست

  • مسدودیت معادن غنی از سوی نهادها و اشخاص

    مسدودیت معادن غنی از سوی نهادها و اشخاص

  • چشم‌انداز مبهم صنعت فولاد در سال 1401

    چشم‌انداز مبهم صنعت فولاد در سال 1401

  • عوارض نسخه مجلس برای جلوگیری از خام‌فروشی نیست

    عوارض نسخه مجلس برای جلوگیری از خام‌فروشی نیست

  • تولید رانت برای عده‌ای خاص

    تولید رانت برای عده‌ای خاص

  • پروژه تحول زمین‌شناسی با هدف ایجاد تحرک و پویایی در مجموعه‌های دانش‌بنیان

    پروژه تحول زمین‌شناسی با هدف ایجاد تحرک و پویایی در مجموعه‌های دانش‌بنیان

  • ورود شرکت‌های معدنی به حوزه نفت و گاز به اقتصاد لطمه می زند

    ورود شرکت‌های معدنی به حوزه نفت و گاز به اقتصاد لطمه می زند

  • مهندسی عرضه از سوی برخی فولادسازان

    مهندسی عرضه از سوی برخی فولادسازان

  • هیچکس برای سرمایه‌گذاری در زغال‌سنگ پیش‌قدم نمی‌شود

    هیچکس برای سرمایه‌گذاری در زغال‌سنگ پیش‌قدم نمی‌شود

  •  اساس تولید در چادرملو، تکیه بر دانش‌ روز است

    اساس تولید در چادرملو، تکیه بر دانش‌ روز است

  • کاهشی سرمایه گذاری در ۵ هزار و ۵۰۰ معدن

    کاهشی سرمایه گذاری در ۵ هزار و ۵۰۰ معدن

  • بهبود وضعیت معادن در گرو توافق برجام

    بهبود وضعیت معادن در گرو توافق برجام

رئیس نظام مهندسی معدن استان اصفهان:

تفکر جزیره‌ای معادن؛ سرنوشت ذوب‌آهن را به خطر می‌اندازد

تفکر جزیره‌ای معادن؛ سرنوشت ذوب‌آهن را به خطر می‌اندازد

با وجود جایگاه ویژه تقویت و توسعه زنجیره فولاد در اقتصاد کشور، اما بعضا شاهد صادرات سنگ آهن به عنوان ماده اولیه مورد نیاز صنایع فولادی کشور همچون ذوب آهن اصفهان هستیم تا جایی که امروز این صنعت مادر از کمبود مواد اولیه تولید خود دچار چالش شده و به نوعی با ۶۰ درصد ظرفیت خود تولید دارد.

به گزارش اخبار فولاد؛ از سوی دیگر فعالان حوزه معدن معتقدند که ایران دارای معادنی غنی است و در صورت بررسی، اکتشاف و استخراج می توان نیاز ذوب آهن را برطرف کرد، اما آنچه مشخص است، طی سال های گذشته برخی معادن در جای جای کشور خود اقدام احداث و توسعه صنایع فولادی و ذوب آهن کرده اند و با تفکری جزیره ای موجب شده اند تا ذوب آهن اصفهان در انزوا قرار گیرد. به گفته شهرام مبصر، اگرچه صنایع مادر فولادی از سال ها قبل باید به فکر اکتشاف و استخراج معادن مورد نیاز برای تامین مواد اولیه خود می افتادند، اما نباید با نگاهی جزیره ای سرنوشت و آینده ۱۴ هزار پرسنل این صنعت را به خطر اندازیم. آنچه در ادامه می خوانید گفت و گوی محمد رضا عالم رئیس نظام مهندسی معدن استان اصفهان است .

ذوب آهن اصفهان به عنوان یکی از صنایع مادر کشور برای ادامه فعالیت نیازمند مواد اولیه است، اما چرا اکنون با کمبود نیاز خود ناچار به واردات و یا فعالیت با ۶۰ درصد ظرفیت خود است؟

باید توجه داشت معادن استان اصفهان اصولا از دسته معادن اسکارنی هستند که ذخایر آنها بالا نیست و معمولا کمتر از ۵ میلیون تن است، از سوی دیگر برای تامین نیازهای صنعت بزرگی همچون ذوب آهن نیازمند معدنی با ذخیره بالای ۳۰ تا ۱۰۰ میلیون تن هستیم که در حال حاضر بخش عظیمی از ذخایر معدنی کشور همچون چادرملو، گلگهر در بخش ایران مرکزی قرار دارند که به راحتی می توانند مواد اولیه مورد نیاز ذوب آهن را تامین کنند، اما متاسفانه از زمانی که سنگ بنای ذوب آهن در کشور زده شد، با توجه به اینکه ذوب آهن هایی در کشور نبود که نیاز به معدن داشته باشند، تصور می شد تامین مواد اولیه این صنعت مادر بدون مشکل انجام شود، اما رویش کارخانجات جدید موجب شد تا ذوب آهن اصفهان دچار کمبود مواد اولیه شود و امروز معادن این مناطق، اولویت را تامین نیاز کارخانجات همان منطقه می دانند که این بر مشکلات ذوب آهن دامن زده است.

 

اما معادن نباید ذوب آهن را به عنوان صنعت مادر کشور تنها بگذارند.

دقیقا؛ اما مدیران صنایع فولادی کشور ما باید ۱۵ سال پیش احساس خطر می کردند و با بررسی و اکتشاف معادن نسبت به تامین مواد اولیه خود همچون سنگ آهن برنامه ریزی می کردند، البته برخی صنایع فولادی کشور همچون فولاد مبارکه استارت این کار را زده اند و حتی ذوب آهن نیز امروز به دنبال مطالعات و اکتشافات معدنی است، اما باید توجه داشت که این پروسه زمان بر است و بعضا پروسه بررسی، مطالعات، اکتشاف تا استخراج شاید نیازمند زمانی ۲۰ سال است و اگر از گذشته تا به امروز این گونه شده بود، اکنون ذوب آهن و فولاد مبارکه دغدغه ای برای تامین مواد اولیه خود نداشتند، با این وجود هنوز هم دیر نشده است.

 

اما چرا برخی معدنی ها از تحویل مواد اولیه مورد نیاز به ذوب آهن خودداری می کنند و بعضا صادرات را به فروش داخل ترجیح می دهند؟

متاسفانه موضوعی که در کشور اپیدمی شده نگرانی برخی معادن نسبت به اینکه صنایع فولادی در پرداخت هزینه های اکتشاف و بهره برداری تاخیر دارند، بنابراین زمانی که مشتری به اصطلاح دست به نقدی داشته باشند، ترجیح می دهند با آنها معامله کنند، متاسفانه این نقیصه اقتصادی است که بعضا به بهره بردار اجازه نمی دهد با صنایع فولادی ما همکاری کنند، البته مسئولان استان و کشور همواره بر تامین مواد اولیه توسط معادن برای فولاد مبارکه و ذوب آهن تاکید کرده اند، اما نمی توان به بهره برداران معادن اصرار کرد، چراکه معدن دار زمانی که نقدینگی نداشته باشد نمی تواند نسبت به استخراج، بهره برداری و اکتشاف به عنوان کاری هزینه بر، اقدام کند.

اما با توجه به شعار سال از سوی مقام معظم رهبری با نام «جهش تولید»، حمایت از صنایع و تولید داخل باید در اولویت قرار گیرد.

معتقدم که در بحث نخست، تامین مواد اولیه صنایع داخلی ارتباطی با صادرات ندارد، اما برخی بهره برداران معادن، سنگ آهن را به صورت دانه بندی صادر می کنند که اصولا جلوی این کار در استان گرفته شده و معدن داران با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری بر این موضوع صحه گذاشته اند و در پی حمایت از تولید داخل هستند، اما بر این باورند که وقتی صنایع داخلی، خریدار سنگ آهن آنهاست، در موقع مقتضی هزینه هایشان باید پرداخت شود، چراکه استخراج معادن امری هزینه بر است.

 

در مجموع بهره برداری و اکتشاف معادن چقدر هزینه به صنایع فولادی و ذوب آهن تحمیل می کند؟

به عنوان مثال اگر تولید سالانه ذوب آهن حداکثر ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن باشد نیازمند حدود ۵ تا ۴.۵ میلیون تن سنگ آهن به اضافه کک، زغالسنگ و ... است و با این وجود تولید هر تن محصول به طور متوسط حدود ۲ هزار میلیارد تومان هزینه می برد و اگر تنها هزینه های ترابری را در نظر بگیریم، در صورتی که مواد اولیه ذوب آهن از داخل استان تامین شود، به سود این صنعت خواهد بود. از سوی دیگر باید توجه داشت که معادن بخش شرق و شمال شرق استان اصفهان پتانسیل ۱۰۰ درصدی را دارند و باید اکتشاف شود، چراکه نزدیک معادن آهن مرکزی هستند.

 

با توجه به پتانسیل معادن کشور، درحال حاضر این بخش آیا ظرفیت تامین مواد اولیه ذوب آهن را دارند؟

آنچه امروز مهم است، گذشت معادن مرکزی کشور است و باید به ذوب آهن به عنوان صنعت مادر کشور توجه ویژه ای داشته باشند و اینکه بگویند ما خودمان کارخانه داریم و سنگ معدن خود را برای آنها می خواهیم، شعار جالبی نیست. ما نمی توانیم در تامین مواد اولیه صنایع فولادی از جمله ذوب آهن جزیره ای عمل کنیم چیزی که امروز شاهد آن هستیم و این تفکر با شعار جهش تولید منافات دارد و نباید برای اینکه نیاز استان خود را تامین کنیم، منجر به نابودی یکی از صنایع مادر کشور شویم و نباید سرنوشت ۱۴ هزار پرسنل ذوب آهن و آینده آنها را به خطر بیندازیم.

 

در حال حاضر تفاهم نامه های معدنی با صنایع فولادی کشور از جمله ذوب آهن در حال انعقاد است، به اعتقاد شما این تفاهم نامه‌ها چه تاثیری در تامین مواد اولیه این صنعت دارد؟

به اعتقاد من تفاهم نامه ها باید بار عملی داشته باشند و در صورتی می توانند موثر باشند که مدیریت آن صحیح باشد و در نهایت عملیاتی و منجر به استخراج معادن و تامین مواد اولیه ذوب آهن شود.

اما معضل مهمی که امروز در بحث اکتشاف و استخراج معدن در منطقه آهن و فلز خیز شرق استان با آن مواجیم، این است که متاسفانه محیط زیست دست بر روی این مناطق گذاشته و مجوز استخراج نمی دهد، اگرچه قوانین محیط زیست در کشور قابل احترام است، اما گاهی نجات یک کشور از نظر اقتصادی به برخی بروکراسی های اداری ارجحیت دارد و در این شرایط باید کنترل شده، عمل کنیم.

به عنوان مثال در مناطقی که معادن فلزی قرار دارد به صورت کنترل شده و بدون انفجار که مشکلی برای حیات وحش ایجاد نکند می توان اقدام به اکتشاف کرد و به طور کلی امروز نیازمند تعامل نسبت به احداث معادن غنی در مناطق محیط زیستی هستیم و به طور قطع اگر محیط زیست با مجوز اکتشاف معادن در این مناطق موافقت کند، در محدوده ای محدود و حصار کشیده می توان استخراج را انجام داد و از سوی دیگر بحث تامین مواد اولیه ذوب آهن بدون دغدغه ای مرتفع شود.

منبع: ماین نیوز

تفکر جزیره‌ای معادن؛ سرنوشت ذوب‌آهن را به خطر می‌اندازد.
کد : 596
گروه : صنایع معدنی
تاریخ : 5 سال پیش
پرینت
کپی لینک کوتاه

برچسب ها

اخبار فولاد
فولاد
ذوب آهن
تفکر جزیره ای

دیدگاه

دیدگاه

  • لزوم بازنگری در سیاست‌های ماشین‌سازی بخش معدن

    لزوم بازنگری در سیاست‌های ماشین‌سازی بخش معدن

    محمدرضا بهرامن- رئیس خانه معدن ایران
  • بخش معدن در بودجه ۱۴۰۱

    بخش معدن در بودجه ۱۴۰۱

    محمدرضا بهرامن _ رئیس خانه معدن ایران
  • مشت خودرو نمونه خروار صمت نیست...

    مشت خودرو نمونه خروار صمت نیست...

    مجتبی توانگر- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی
  • رواج سیاست اقتصاد پیشبینی ناپذیر

    رواج سیاست اقتصاد پیشبینی ناپذیر

    پیمان مولوی- رئیس کمیته اقتصاد خانه معدن ایران
  • عوارض صادراتی فولاد، تقابل با محدودیت اما بی منطق

    عوارض صادراتی فولاد، تقابل با محدودیت اما بی منطق

    ولید هلالات- کارشناس اقتصادی
  • قابلیت های قرارداد« لیسانس استفاده از علامت تجاری»

    قابلیت های قرارداد« لیسانس استفاده از علامت تجاری»

    محمدجواد حاجی حسینی- معاون حقوقی و امور مجلس وزارت صمت
  • چهار گام برای تحقق انقلاب معدنی

    چهار گام برای تحقق انقلاب معدنی

    سجاد غرقی-نایب‌رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران
  • تیتر اخبار
  • نقشه سایت
  • آر اس اس
  • درباره ما
  • تماس با ما

تمامی حقوق این سایت محفوظ و متعلق به پایگاه اخبار فولاد می باشد.
طراحی سایت، برنامه نویسی و پشتیبانی : ارتباط رسانه
فعال سازی باسا کارت بازنشستگان فولاد مبارکهافزایش قیمت سیمان امروزقیمت سیمان سامان غربایمان عتیقیهمسان سازی حقوق بازنشستگان فولاد کی اجرا میشودجدول همسان سازی حقوق بازنشستگان فولادافزایش سرمایه 100 درصدی فولادنتایج آزمون پیشگامان افق کرمانافزایش حقوق بازنشستگان صندوق فولادنتایج ازمون استخدامی معدن سنگان خوافزنجیره فولاد کردستانافزایش سرمایه وسدید در سال ۹۹افزایش سرمایه وسدیداخبار بازار فولاد ایراناخبار فولاد بورساخبار فولاد ایراناخبار صنعت فولاداخبار قیمت فولادقیمت جهانی فولاداخبار فولاد مبارکهاخبار فولاد مبارکه بورسگهر زمینپوریانی گهر زمینزمان واریز سود مجمع فولادوزارت صمتگزینه وزارت صمترزم حسینی وزارت صمتقیمت ورق مسمجمع سیتافاز دوم فولاد کاوه جنوبقیمت فوب خلیج فارسسعید بزرگی صبا فولادسعید بزرگیهپکوهپکوهپکوهپکوافزایش سرمایه کاماترامپ مازندرانسهام اپال پارسیان.وداع فولاد با بورس کالاخبرفولاداخبار فولادثبت رکورد جدید تولید در ناحیه فولاد و آهن سازی فولاد مبارکهتیتریک