• خانه
  • فولاد
  • فلزات
  • معدن
  • بورس و بازار
  • بین الملل
  • ارتباط با ما
  • معرفی شرکتها
Friday , May 09 , 2025 | 19 اردیبهشت 1404
صفحه نخستاخباردور باطل نوسانات ارزی تا حذف حباب در بازارهای سرمایه‌ای

گفتگو

  • ذخایر معدنی کشور بیش از 55 میلیارد تن برآورد می‌شود

    ذخایر معدنی کشور بیش از 55 میلیارد تن برآورد می‌شود

  • فرسودگی ناوگان معدنی، تهدیدی برای ارتقای بهره‌وری

    فرسودگی ناوگان معدنی، تهدیدی برای ارتقای بهره‌وری

  • ظرفیت‌ معادن در کشور بسیار بالاست

    ظرفیت‌ معادن در کشور بسیار بالاست

  •  استفاده از ظرفیت‌های تولید داخل متناسب با توان کمی و کیفی

    استفاده از ظرفیت‌های تولید داخل متناسب با توان کمی و کیفی

  • ۱۴۰۰، سال عدم قطعیت‌ها

    ۱۴۰۰، سال عدم قطعیت‌ها

  • کارنامه درخشان «ومعادن» و برنامه های روشن پیش رو

    کارنامه درخشان «ومعادن» و برنامه های روشن پیش رو

  • نحوه تقسیم سود در زنجیره فولاد عادلانه نیست

    نحوه تقسیم سود در زنجیره فولاد عادلانه نیست

  • مسدودیت معادن غنی از سوی نهادها و اشخاص

    مسدودیت معادن غنی از سوی نهادها و اشخاص

  • چشم‌انداز مبهم صنعت فولاد در سال 1401

    چشم‌انداز مبهم صنعت فولاد در سال 1401

  • عوارض نسخه مجلس برای جلوگیری از خام‌فروشی نیست

    عوارض نسخه مجلس برای جلوگیری از خام‌فروشی نیست

  • تولید رانت برای عده‌ای خاص

    تولید رانت برای عده‌ای خاص

  • پروژه تحول زمین‌شناسی با هدف ایجاد تحرک و پویایی در مجموعه‌های دانش‌بنیان

    پروژه تحول زمین‌شناسی با هدف ایجاد تحرک و پویایی در مجموعه‌های دانش‌بنیان

  • ورود شرکت‌های معدنی به حوزه نفت و گاز به اقتصاد لطمه می زند

    ورود شرکت‌های معدنی به حوزه نفت و گاز به اقتصاد لطمه می زند

  • مهندسی عرضه از سوی برخی فولادسازان

    مهندسی عرضه از سوی برخی فولادسازان

  • هیچکس برای سرمایه‌گذاری در زغال‌سنگ پیش‌قدم نمی‌شود

    هیچکس برای سرمایه‌گذاری در زغال‌سنگ پیش‌قدم نمی‌شود

  •  اساس تولید در چادرملو، تکیه بر دانش‌ روز است

    اساس تولید در چادرملو، تکیه بر دانش‌ روز است

  • کاهشی سرمایه گذاری در ۵ هزار و ۵۰۰ معدن

    کاهشی سرمایه گذاری در ۵ هزار و ۵۰۰ معدن

  • بهبود وضعیت معادن در گرو توافق برجام

    بهبود وضعیت معادن در گرو توافق برجام

محمود جامساز در گفت وگو با اخبار فولاد مطرح کرد:

دور باطل نوسانات ارزی تا حذف حباب در بازارهای سرمایه‌ای

دور باطل نوسانات ارزی تا حذف حباب در بازارهای سرمایه‌ای

محمود جامساز سیاست های دولتی اعم از پولی، ارزی و مالی را عامل اصلی نوسانات نرخ ارز دانسته و معتقد است: در دو سال گذشته زمانی که افزایش قیمت ارز آغاز شد کشور با تحریم نیز دست و پنجه نرم می کرد که برخی معتقد بودند كه بنفع دولت است كه برای تامین هزینه های جاری و تبديل دلار بريال دولت خواسته که نرخ ارز تا حدودی افزایش یابد اما اینگونه به نظر می رسد که از یک زمانی به بعد کنترل بازار ارز از اختیار دولت خارج شد.

به گزارش اخبارفولاد، قیمت دلار در چند روز گذشته در مرز ۳۰ هزار تومان در نوسان بوده و بازاهای سرمایه ای کشور را دستخوش تغییر قرار داده است . در واقع با رشد افسار گسیخته قیمت دلار شائبه برنامه ریزی دولت برای جبران کسری بودجه از محل رشد نرخ ارزرا به همراه داشته است . موضوعی که با توجه به اعلام « جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مبنی بر بازگشت به برجام و همچنین تاکید چند باره «دنالد ترامپ» رییس جمهور کنونی و گزینه جمهوریخواهان در انتخابات که از انجام مذاکره با ایران در مدت کوتاهی پس از انتخابات خبر داده. احتمال سقوط نرخ ارز و ترکیدن تدریجی حباب بازارهای سرمایه ای کشور را تقویت کرده و به اعتقاد برخی از صاحبنظران در این صورت تا بازگشت اقتصاد به چرخه تولید شاهد مقاومت دولت در برابر کاهش قیمت ارز خواهیم بود و به نوعی رشد نرخ در حال حاضر که فاکتورهای جدیدی اقتصاد کشور را تحت الشعاع قرار نداده به نوعی آینده نگری برای جلوگیری از عواقب ناشی از سقوط نرخ ارز به شمار می‌رود. بنابراین در چنین شرایطی معدن و صنایع معدنی از جمله بخش هایی است که بیشترین اثرگذاری را متحمل خواهند شد..

در این خصوص محمود جامساز اقتصاددان و استاد دانشگاه به اخبار فولاد، گفت: سیاست های اقتصادی دولت در زمینه های پولی، مالی وارزی داخلی و نیز سیاست های خارجی دولت عاملی برای نوسانات نرخ ارزدر ایران محسوب می شوند.

وی با بیان اینکه بانک مرکزی تابع سیاست های پولی دولت بوده وبه طور مستقل عمل نمی کند، ادامه داد: سیاست های دولت نیز به خردورزی، عقلانیت و اصول علم اقتصاد متکی نیست که این امر موجب می شود که همواره متغییرهای کلان اقتصادی کشور در شرایط نامطلوب قرار بگیرند.

جامساز با اشاره به اینکه کسری بودجه دولت عمدتا از طریق چاپ اسکناس و رشد پایه پولی و رشد نقدینگی ایجاد می شود، افزود: این امر موجب افزایش تورم، کاهش قدرت خرید مردم و تنزل ارزش پول کشور می شود که مجموع این عوامل، افزایش نرخ دیگر ارزها را به همراه دارد.

وی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز نیز پیامدهایی همچون افزایش قیمت محصولات را به همراه دارد، ادامه داد: نرخ برابری دو ارز زمانی به ثبات ميرسد  که قدرت خرید نیز مساوی باشد بعنوان مثال ارزش پول کشوری که تورم ۲ درصدی دارد با کشوری که تورم ۶۵ درصدی را تجربه می کند قابل مقایسه نیست.

این اقتصاددان سیاست های دولتی اعم از پولی، ارزی و مالی را عامل اصلی نوسانات نرخ ارز دانست و ادامه داد: در دو سال گذشته زمانی که افزایش قیمت ارز آغاز شد کشور با تحریم نیز دست و پنجه نرم می کرد که برخی معتقد بودند كه بنفع دولت است كه برای تامین هزینه های جاری و تبديل دلار بريال دولت خواسته  که نرخ ارز تا حدودی افزایش یابد اما اینگونه به نظر می رسد که از یک زمانی به بعد کنترل بازار ارز از اختیار دولت خارج شد.

وی با بیان اینکه کنترل بازار ارز توسط بانک مرکزی و از طریق مدیریت شناور ارزی انجام می شود،افزود: این امر نیازمند وجود منابع ارزی کافی است  که از این طریق بانک مرکزی بتواند در زمانی که قیمت دلار بالا می‌رود عرضه را افزايش دهد این در حالیست که در حال حاضر منابع ارزی کافی در کشور وجود ندارد.

جامساز تصریح کرد: باتوجه به تحریم های شدید آمریکا و اعمال مکانیسم ماشه حتی برای واردات کالاهای اساسى نیز منابع کافی در دسترس نخواهد بود.

این استاداقتصاددان افزود: اعمال تحریم ها فشارهای زیادی را بر شرکت های صادرات محور به همراه دارد که از آن جمله می توان به شرکت های فولادی اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: روابط بانکی کشورحتی برای دارو و غذا نیز مختل شده چون اخیرا ۶ سناتور جمهوری خواه از ترامپ درخواست کرده اند که ۱۴ بانک ایرانی که هنوز در سوئیفت هستند و به مبادلات محدود ارزى در راستاى واردات غذا  و دارو مي‌پردازند نیز مورد تحریم قرار گیرند.

این اقتصاددان با بیان اینکه هرچه تحریم ها شدید تر شود منافذ ورودی دلار به ایران مسدود تر می شود، افزود: این وضعیت تا حدی ادامه می یابد که درآمد ارزی کشور به صفر برسد که در اینصورت باید هزینه های جاری دولت از منابع دیگرى از جمله استقراض از بانك مركزى تامین شود .

وی ادامه داد: در اینصورت درآمد ارزی شرکت های فولادی که بعنوان یکی از مهم ترین منابع تامین درآمد ارزی دولت نیز محسوب می شوند روند کاهشی را در پیش می گیرد.

جامساز با تاکید براینکه افزایش پایه پولی و نقدینگی باعث تورم می شود، افزود: تورم باعث کاهش ارزش پولی ملى می شود که این امر افزایش نرخ ارز را در  پى دارد.

کارشناس اقتصادی با بیان اینکه باافزایش نرخ ارز دولت مجبور به تزریق ارز به بازار می شود، افزود: در اینصورت برای مدت کوتاهی نرخ ارز کاهش می یابد اما چون سیاست های کشور بی ثبات بوده و براساس اصول و ملزومات علم اقتصاد نیست و ناشى أز اتخاذ تصميمات و سياستگذاری هاى سليقه اى و چرتكه ايست باز هم زنجيره کسری بودجه و کاهش ارزش پول ملی و نتيجتا" تكرارافزايش  قيمت دلار شكل مي‌گيرد .

جامساز با اشاره به اینکه بورس ایران رشد حبابی را تجربه کرده و اکنون در حال فرو ریختن است، تاکید کرد: رشد اقتصادی کشور منفی بوده یعنی سرمایه ها به سمت امور مولد حرکت نکرده و بسیاری از شرکت ها در زیان به سر می برند اما قیمت سهام شرکت های بورسی ای که در پایان سال بازدهی سهام آن ها منفی بوده، افزایش می یابد که این امر نشان دهنده وجود حباب در این بازار بوده ولذا محکوم به ریزش خواهد بود.

این اقتصاددان ادامه داد: در ماه های اخیر مضاف بر نرخ ارز بازارهاى طلا ومسکن،  نیز تورم زیادی را تجربه کردند که در اینصورت اگر اتفاق غیرمترقبه سیاسی و اقتصادی رخ دهد ممکن است این بازارها دستخوش تغییرات غيرقابل پيش‌بينى و شگفت آورى شوند  که در این زمینه سیاست های دولت نیز تحت تاثير اين تغييرات فاقد ظرفيت سامان بخشى به این بازارهاست .

جامساز با اشاره به اینکه در حال حاضر ایران در شرایط انزوای سیاسی و اقتصادی به سر می برد، افزود: شاید تغییری در دیپلماسی کشور ایجاد شود و پس از آن بتوان با کشورهای توسعه یافته روابط دیپلماتیک ایجاد کرد که در نتیجه این تغییرات و افزایش حجم مبادلات خارجی میزان صادرات کشور نیز افزایش یافته و ساختار اقتصادی کنونی کشور نيز تحت تاثير روابط دوستانه با كشورهاى پيشرفته دچار تغییر و تحول بنيادين بويژه آزاد سازى اقتصادى بازار محور و ظهور بخش خصوصى واقعى پر قدرت  شود.

جامساز با بیان اینکه هیچ کشوری با ساختار اقتصادی مریض ، رانتی و فسادآلود راه به جایی نخواهد برد، گفت: اقتصاد کشور باید دچار تغییر و تحول بنیادين شود که از این طریق بتواند در مسیر یک اقتصاد آزاد، رقابتی و بازار محور قرار گیرد و مسير دموكراسی هموار  شود که اين مهم تنها در گرو انجام مذاكرات مسالمت آميز و رفع مناقشات با ديگر كشورها است.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در چنين شرايطى اگر آزادسازی اقتصادی براساس سیاست های كلى  نظام كه اكنون به فراموشى سپرده شده اتفاق افتد و آزاد سازى اقتصادى در مسيرى مبتنى بر إلزامات علم اقتصاد از دايره نوشته و دستورالعمل به حوزه اجراء در آيد آنگاه شاهد رهايى بازارها از انحصار دولتى و اقتدار بخش خصوصى رقابت پذير و متعادل شدن قيمت‌ها  كه مهمترين عامل در راستاى سرمايه گذارى بخش  خصوصى و رونق اقتصادي است خواهيم بود  و بواسطه گسترش حجم تجارت خارجى و ورود به عرصه تجارت خارجى در زنجيره اقتصادى جهاني قرار خواهيم گرفت .

این اقتصاددان با بیان اینکه برجام فقط مساله هسته ای بود اما اکنون مسائلی همچون دخالت های منطقه ای و عدم پیوستن ایران به  ساز و كارهاى شفافيت تراكنش هاى مالى  ازجمله FATF و كنوانسيون هاى مرتبط با آن و مسائل ديگر معطوف به مناقشات با كشورهاى ١+٥  نیز  بر آن افزوده شده كه عادى شدن روابط را سخت به چالش كشيده اما اگر جمهوری اسلامی در سیاست های خارجی تلطیف نشان دهد قطعا" تحريم‌ها بتدريج برداشته مي‌شود و روابط ایران با دیگر کشورها گسترش می یابد.

وی در پاسخ به اینکه آیا شاهد مقاومت دولت در برابر کاهش نرخ ارز خواهیم بود گفت: قطعا در صورت تغییر در سیاست خارجی که در کوتاه مدت رقم نخواهد خورد اقتصاد کشور نیز به سمت توسعه و بهبود کشیده می شود و در این شرایط  که فاکتورهای اقتصادی دیگری برای تامین بودجه دولت بوجود خواهد آمد دلیلی برای تمرکز دولت بر بازار ارز به غیر از کنترل و نظارت وجود نخواهد داشت و در آن زمان احتمالا شاهد ترکیدن تدریجی حباب‌های ایجاد شده در بازارهای سرمایه ای و بازارهاى غير متشكل  نظير طلا و ارز و مسكن خواهیم بود.

جامساز ادامه داد: در ميان مدت و در صورت اعمال سیاست های اقتصادی مناسب نیز عواقب ناشی از ترکیدن حباب جای خود را به منافع ناشی از توسعه اقتصادی خواهد داد.

دور باطل نوسانات ارزی تا حذف حباب در بازارهای سرمایه‌ای.
کد : 1773
گروه : بورس و بازار
تاریخ : 5 سال پیش
پرینت
کپی لینک کوتاه

برچسب ها

اخبار فولاد
فولاد
بازار ارز
افزایش قیمت ارز
تحریم

دیدگاه

دیدگاه

  • لزوم بازنگری در سیاست‌های ماشین‌سازی بخش معدن

    لزوم بازنگری در سیاست‌های ماشین‌سازی بخش معدن

    محمدرضا بهرامن- رئیس خانه معدن ایران
  • بخش معدن در بودجه ۱۴۰۱

    بخش معدن در بودجه ۱۴۰۱

    محمدرضا بهرامن _ رئیس خانه معدن ایران
  • مشت خودرو نمونه خروار صمت نیست...

    مشت خودرو نمونه خروار صمت نیست...

    مجتبی توانگر- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی
  • رواج سیاست اقتصاد پیشبینی ناپذیر

    رواج سیاست اقتصاد پیشبینی ناپذیر

    پیمان مولوی- رئیس کمیته اقتصاد خانه معدن ایران
  • عوارض صادراتی فولاد، تقابل با محدودیت اما بی منطق

    عوارض صادراتی فولاد، تقابل با محدودیت اما بی منطق

    ولید هلالات- کارشناس اقتصادی
  • قابلیت های قرارداد« لیسانس استفاده از علامت تجاری»

    قابلیت های قرارداد« لیسانس استفاده از علامت تجاری»

    محمدجواد حاجی حسینی- معاون حقوقی و امور مجلس وزارت صمت
  • چهار گام برای تحقق انقلاب معدنی

    چهار گام برای تحقق انقلاب معدنی

    سجاد غرقی-نایب‌رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران
  • تیتر اخبار
  • نقشه سایت
  • آر اس اس
  • درباره ما
  • تماس با ما

تمامی حقوق این سایت محفوظ و متعلق به پایگاه اخبار فولاد می باشد.
طراحی سایت، برنامه نویسی و پشتیبانی : ارتباط رسانه
فعال سازی باسا کارت بازنشستگان فولاد مبارکهافزایش قیمت سیمان امروزقیمت سیمان سامان غربایمان عتیقیهمسان سازی حقوق بازنشستگان فولاد کی اجرا میشودجدول همسان سازی حقوق بازنشستگان فولادافزایش سرمایه 100 درصدی فولادنتایج آزمون پیشگامان افق کرمانافزایش حقوق بازنشستگان صندوق فولادنتایج ازمون استخدامی معدن سنگان خوافزنجیره فولاد کردستانافزایش سرمایه وسدید در سال ۹۹افزایش سرمایه وسدیداخبار بازار فولاد ایراناخبار فولاد بورساخبار فولاد ایراناخبار صنعت فولاداخبار قیمت فولادقیمت جهانی فولاداخبار فولاد مبارکهاخبار فولاد مبارکه بورسگهر زمینپوریانی گهر زمینزمان واریز سود مجمع فولادوزارت صمتگزینه وزارت صمترزم حسینی وزارت صمتقیمت ورق مسمجمع سیتافاز دوم فولاد کاوه جنوبقیمت فوب خلیج فارسسعید بزرگی صبا فولادسعید بزرگیهپکوهپکوهپکوهپکوافزایش سرمایه کاماترامپ مازندرانسهام اپال پارسیان.وداع فولاد با بورس کالاخبرفولاداخبار فولادثبت رکورد جدید تولید در ناحیه فولاد و آهن سازی فولاد مبارکهتیتریک